LOGOONSKASTEELTJE.jpg


klasee

jaarthema

 

 Er zit muziek in! “Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn”, verklaarde Friedrich Nietzsche, bekend Duits dichter en filosoof (1844-1900).

Muziek kan ontroeren, vrolijk stemmen, opzwepen, hypnotiseren, in vervoering brengen, verdrietig maken, kippenvel bezorgen, beangstigen, agressief maken, genezend en helend werken ... Sommige muziek brengt tot rust, verstilling en meditatie of wiegt je in slaap; andere muziek zet een mens in beweging: we ademen, fluiten, neuriën, trommelen mee, dansen uitbundig …

Onze hersenen zouden op dezelfde manier op goede muziek reageren als op lekker eten. Wat goede muziek is, is voor iedereen anders. Smaken verschillen immers. En er bestaan zovele genres. Misschien hou je van klassiek met zijn vele varianten. Of ben je gek van jazz, techno, punk, metal …? Dweep je met pop, soul of rock? Of hoor je liever folk, blues, songs, chansons … om er maar enkele te noemen.

Ieder heeft ook wel een favoriete compositie en een geliefd wijsje … vaak gekoppeld aan herinneringen. Er schuilt waarheid in de uitspraak van Sigmund Spaeth, een Amerikaans musicus en auteur (1885-1965): “Heb je wel eens opgemerkt hoe het publiek in een concertzaal al na een paar maten van een bekende toegift begint te klappen? Ze klappen niet voor de vertolker of voor de muziek. Ze klappen voor zichzelf omdat ze het meteen herkenden.”

 

Dit schooljaar bekijken we het schoolleven als één grote compositie. We schrijven allen mee aan de partituur. Vanuit de identiteit van de school, vanuit onze achtergrond en zijn, in dialoog, met respect voor ieders klankkleur. Samen tekenen we de grondmelodie uit en kleuren ze dag na dag verder in. We brengen de partituur tot leven vanuit inspiratie en bezieling: wat heeft onze stichter bedoeld? We hebben elkaar nodig: stem en tegenstem groeien uit tot samenspel. Elke dag repeteren we voor de grote finale: in juni gaan alle registers open! En vallen we soms uit de toon of klinkt er nu en dan een dissonant, geen nood: onze school biedt groeikansen en oefening baart kunst. Nu en dan vallen we stil om te herbronnen en op verhaal te komen. Ook om Jezus aan het woord te laten en God op het spoor te komen. Grote momenten van vreugde en verdriet scheppen verbondenheid, zoals op de slothappening. Dit schooljaar schrijven we een meeslepende melodie die zal nazinderen in hoofd en in hart. Er zit duidelijk muziek in dit schooljaar! We doen er allemaal aan mee! ‘Er zit muziek in?’ is het thema voor dit schooljaar. Hierbij volgen we Leeftocht, die de thema’s van onze onderwijskoepel (VSKO –Guimardstraat Brussel) uitwerkt.

Elke maand van het schooljaar willen we duidelijk stellen waar wij als scholengemeenschap mee bezig zijn! Elke maand tijdens de maandhappening geven wij vorm en inhoud aan een welgekozen thema.

Samen met de leerkrachten en de leerlingen zullen we proberen doorheen het maandelijks aanbod zowel concreet als spiritueel het schoolleven te laten groeien en bloeien.

 

Onze school wordt dan een hartelijke ontmoetingsplaats met een passie voor onderwijs en ontwikkeling, waar gebundelde verbeeldingskracht zorgt voor verwondering en ontroering, met tijd voor een time-out, waar ruimte voor samenhang gecreëerd wordt, waar ieders aanwezigheid gewaardeerd wordt en waar weerbarstigheid geweerd wordt!